臺大視聽教育館英語學習電子報

Going Digital: California's Textbook Project

邁向數位化: 加州新式教科書方案

The state has approved 10 free online textbooks for science and math in high school. Local school systems must decide for themselves whether or not to use them.......

加州政府目前已核准10本線上教科書,提供高中自然與數學課程使用,當地學校需自行決定是否採用新式教科書。  

About 2,000 California school employees march in San Jose on August 5 to protest state budget cuts, in a California School Employees Association photo

from VOA


 最新消息

 第34期中級、中高級自學包裹

第34期中級、中高級自學包裹練習了嗎?快來練習吧:)

中級自學包裹:

本期中級包裹介紹了一些豐富的主題,包含了有關超級名模定義美的真義,還有神奇的植物說明,讓您不會在戶外不小心因為處碰了一些看似美麗的植物而中毒了,另外還有電影孤兒怨的介紹,disco女星Gloria Gaynor的歌唱生涯介紹等...

中高級自學包裹:

本期中高級自學包裹的主要內容介紹人與人談話中的隱性訊息,教大家了解人可在無意中傳達出的非語言訊息,除了能夠在社交場合中更妥適地保護自己,也能警惕自己要特別注意言行中帶給別人的感受喔!

快來做新版自學包裹吧 | 自學包裹簡介

忘記帳號密碼請寄信到 ntuavc@ntu.edu.tw 詢問

↑top


 E-Freeway主題介紹

 

feature of the week

BBC-Radio 4

BBC-Radio 4 是一個純節目頻道的平台,內容包羅萬象,舉凡文學、藝術、社會議題、政治、喜劇或故事朗讀,都可以在這裡聽得到!每個節目除了可線上Live收聽之外,錯過喜歡的節目也可以再下載收聽。此外,BBC-Radio  4上眾多節目也提供Podcast可下載到I-Pod,讓大家把節目帶著走喔!

來看介紹 | 直接進入BBC-Radio 4


Members Only資源介紹

GEPT Online Tests

順應國際化的趨勢及民間教育界積極推展全民英語學習運動,E-Freeway網站也準備了「全民英檢線上模擬測驗」,提供給欲參加全民英檢初級、中級以及中高級考試的英語學習者,在Freeway網站的會員區免費提供給台大教職員生,大家趕快加入會員,藉由線上的模擬檢定考試,增加臨場經驗,以掌握真正考試的作答技巧與命題方向,全面戰勝全民英檢!
還不是會員的朋友,請趕快加入,已經是會員的,請直接登入後,點選「線上測驗區」的「英文線上測驗」,就可以找到「模擬測驗」囉!

E-Freeway-->Members Only-->efreeway, easy test


Commonly-Used American Slang

這個網站提供的「常用的美國俚語」總共收錄了超過280個常用的俚語,每個俚語都是與一個例句一起介紹,在告訴 你意義之前,先讓你猜一猜這個字詞的意思,然後才讓你用下拉式選單,看看你猜得對不對。非常精簡又清楚。網頁主要是以字母順序排列,不過如果今天只是隨便逛逛,沒有特定想查什麼字。網頁還有隨機任選的區域,隨便幫你挑10個俚語,讓你不用瞎逛,很貼心吧。快來看看吧!

↑top


 館藏介紹

8月新到館藏

大家期待已久的新資料終於到館囉,這一次視聽館也為大家選購了精采絕倫的影片和音樂資料,接下來的幾個月,電子報上會陸續為各位介紹當月新到館藏,歡迎在視聽館資料室開放時間內(一~五 8:00~16:45)到館內觀賞。

來看看本月有什麼新貨~~


 英語宅急便   

Going Digital: California's Textbook Project

邁向數位化: 加州新式教科書方案

The state has approved 10 free online textbooks for science and math in high school. Local school systems must decide for themselves whether or not to use them. Transcript of radio broadcast:

加州政府目前已核准10本線上教科書,提供高中自然與數學課程使用,當地學校需自行決定是否採用新式教科書。以下為報導內容:

 

26 August 2009

*Read the article and answer the following questions.

This is the VOA Special English Education Report.

 

California has a new program __(1)__ the Digital Textbook Initiative.

ARNOLD SCHWARZENEGGER: "Starting this fall with high school math and science, we will be the first state in the nation -- the first state in the nation -- to provide schools with a state-approved list of digital textbooks."

That was Governor Arnold Schwarzenegger in June, __(2)__ his effort to __(3)__ schools __(4)__ use materials available free online. He listed reasons why he thinks digital textbooks.

California approves traditional textbooks in six-year cycles. Digital ones can offer the latest information. They lighten the load of school bags. They save paper and trees, and make learning more fun and interactive. And lastly he said they help schools with their finances.

The state has had to make __(6)__ cuts in school spending because of __(7)__ financial problems. More than six million students attend California public schools.

Earlier this year, California invited content developers to offer digital math and science materials for high schools. These had to meet at least ninety percent of the state's learning __(8)__. Specially trained teachers examined sixteen textbooks and approved ten of them.

Six of the ten were published by the CK12 Foundation. Co-founder Neeru Khosla says the nonprofit group __(10)__ digital science and math books for about two years. The foundation paid teachers and other education professionals to write and edit them. The money came from a group financed by the Khosla family. The AMAR Foundation also supports projects in India.

California cannot require schools to use the digital textbooks. Individual school districts will have to decide for themselves.

Susan Martimo, a California Department of Education official, says she does not expect widespread use right away. Her best guess is that some schools with a lot of technology will be the first to use them, but only in addition to their traditional books.

School administrators point out that the texts may be free online, but students need a way to access them. Not everyone has a computer or electronic reader. Schools could print out copies, but that would not help the environment. Also, there is the cost to train teachers to use digital textbooks effectively.

Next week: a look at digital textbooks in college. And that's the VOA Special English Education Report, written by Nancy Steinbach. You can find transcripts and podcasts of our reports at voaspecialenglish.com. I'm Steve Ember.

1. A) called    B) calling    C) is called    D) being called

 

2. A) talked about    B) talking to    C) talking about    D) talked to

 

3. A) make; to    B) get; to    C) force; to    D) push; to

 

4. A) work out    B) carry out    C) make sense    D) have sense

 

5. Which is NOT one of the advantages of using online textbook?

    A) Saving natural resource   

    B) Stimulate learning interest

    C) Avoiding cutting back on textbook expense

    D) Train students’ ability to use online materials

 

6. A) severe    B) serious    C) crucial    D) strong

 

7. A) sharp    B) deep    C) critical    D) intense

 

8. A) announcement    B) acknowledgement    C) requirements    D) criteria

 

9. What is the correct process of evaluatingonline textbooks?

    I.Examination    II.Design    III.Selection

   A) I-->II-->III    B) II-->I-->III    C) III-->II-->I    D) II-->III-->I

 

10. A) developing    B) was developing    C) developed    D) had been developing

 

11. What kind of school might be one of the first initializing online textbooks?

    A) the one with computer classrooms and multimedia

    B) the one with more budgets in school development

    C) the one with students from upper-class families

    D) the one with pressure from the local district

 

12. What might be the potential problem of using online textbooks?

    A) Not every student can use the materials online.

    B) Teachers need training to use online materials properly

    C) There is still a chance to make unnecessary use of natural resources.

    D) All of the above.

 

 

1. A 2. C 3. B 4. C 5. D 6. A 7. B 8. C 9. B 10. D 11. A 12.D
 
English Freeway
台大寫作中心

編輯:台大視聽教育館網路外語教學小組

若您有任何的建議、鼓勵或意見反映,歡迎來信至英語學習報編輯室寫信給電子報小編
本電子報由臺大視聽館建置維護 ©All Rights Reserved
訂閱或看舊的電子報 台灣大學首頁 台大視聽館首頁 寫作教學中心 English Freeway 台大進階英語